Antalya Yaylaları

Antalya

Yaylalar

Finike - Ördübek Yaylası

Ulaşım: Finike-Elmalı karayolunun 41. kilometresinden batıya (sola) dönülerek 6 km. stabilize yolla ulaşılır. Yaz aylarında Finike'den minibüslerle ulaşmak mümkündür.

Özellikleri: Asırlık sedir ağaçları ile ardıç ağaçlarının çevrelediği, çok geniş alanlara yayılmış olan yaylanın tabanı ise, dağ çayırları ve kır çiçekleri ile kaplıdır. Çok az sayıda yayla evinin olması, hiç bir altyapının bulunmaması, bu harikûlâde güzel olan yaylayı bakir kılmıştır. Arif köyünde bulunan antik Arycanda kenti görülebilecek yerler arsındadır.

Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Serik - Ovacık Yaylası
Ulaşım: Serik ilçesinden 36 kilometrelik 7 kilometresi asfalt, kalanı stabilize yolla ulaşılmaktadır. Diğer bir yol olarak, Serik - Antalya karayolunun 8. kilometresinden sağa (kuzeye) dönülerek Candır - Alacami - Etler köyleri üzerinden toplam 48 kilometrelik yolla Ovacık yaylasına ulaşılabilir.

Özellikleri: Serik ilçesinden itibaren narenciye bahçeleri içerisinden geçen, rakım yükseldikçe maki ve çam ağaçlarının çevrelediği yolun manzarası etkileyicidir. Nanalı yaylası girişinden Serik ve Akdeniz'in görüntüsü tablo gibidir.

Ormanlarla kaplı dik yamaçlı tepelerin çevrelediği çanak şeklinde bulunan Ovacık yaylasında altyapı bulunmamaktadır. Tamamen bakir olan Nanalı yaylasından geçen dere kıyısı kamp yapmak için oldukça elverişlidir. Yaylada bulunan kale kalıntıları yaylanın görülebilecek yerlerindendir.

Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Saklıkent (Saklı) Yaylası
Ulaşım: Antalya'dan 10 kilometresi asfalt 40 kilometresi stabilize olan güzel manzaralı yolla ulaşılmaktadır.

Özellikleri: Antalya'nın kuzeybatısında Beydağları silsilesinin ortalarında 1. 850 metre rakımda bulunan Saklıkent yaylasında kayak tesisleri bulunmaktadır.

Antalya halkının yoğun olarak rağbet ettiği yaylanın çevresinde bulunan Karçukuru, Fesikan yaylası, Yazır yaylası, Moryer, Eren dağı, Fesleğen yaylası, Yazır sırtları, Bereket dağı gezilerek kamp kurmaya ve piknik yapmaya elverişlidir.

Konaklama-Yeme-İçme: Pansiyon olarak kiralanabilen evleri ile lokanta ve büyük marketler bulunmaktadır.

Alanya - Demirtaş Nahiyesi Kaş - Sapadere - Tokar ve Söğüt Yaylaları
Ulaşım: Alanya'ya bağlı Demirtaş nahiyesinin kuzeyinde Toros dağlarının iç kısımlarında bulunan yaylalara, Demirtaş nahiyesinden stabilize yolla ulaşmak mümkündür. Kaş yaylası 30 km., Sapadere yaylası 35 km., Tokar yaylası 40 km., Söğüt yaylası ise 50 km. mesafededir. Yaz aylarında günün belirli saatlerinde minibüslerle gidilebilir.

Özellikleri: Narenciye bahçeleri, seralar, maki bitkileri, çam ağaçları arasından, bazen de Demirtaş çayı kıyısından geçen güzel manzaralı yolla ulaşılan yaylalara, Demirtaş nahiyesi ile civar köy halkı çıkmaktadır. Meyve bahçeleri, kır çiçekleri ve dağ çayırları ile kaplı olan yaylalar bakir durumdadır. Yayla yakınlarında bulunan köylerde telefon, kır kahveleri, kır lokantaları hizmet vermektedir. Demirtaş çayı kıyısında kamp kurup olta ile balık avlanabilir.

Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Üçoluk Yaylası
Ulaşım: Kemer'den çam ağaçları arasından geçen 37 km. stabilize yolla ulaşılmaktadır.

Özellikleri: Antalya'nın güneybatısında, yaklaşık 1. 500 m. yükseklikte bulunan yayla zengin flora ve faunaya sahiptir. Elektrik ve PTT gibi alt yapı hizmetleri olmayan yayladaki basit yayla evleri, sedir, çam, çınar ağaçları ile bütünleşmiş gibidir. Antalya ve Kemer halkının kullandığı yaylaya, seyahat acenteleri tarafından kamp ve trekking programları düzenlenmektedir.

Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Akseki - Piser Yaylası
Ulaşım: Antalya-Akseki-Beyşehir karayolunun Akseki'den itibaren 9. km. sinden batıya dönülerek 3 km. stabilize yolla ulaşılmaktadır.

Özellikleri: Geniş tabanlı bir vadide konumlanmış tamamen bakir olan yayla, köknar, çam ağaçları, kır çiçekleri ve dağ çayırları ile kaplıdır.

Elektrik, PTT hizmetlerinin bulunmadığı yaylada, kamp kurularak, sessiz, sakin, doğa ile baş başa bir tatil geçirmek için oldukça elverişlidir. Yakınında bulunan Akşahap köyüne giderek köy yaşamını görmek, Manavgat çayında olta ile balık avlamak, eşine ender rastlanan mağaralardan olan Altınbeşik mağarasını (10. km) görmek, yaylada yapılabilecekler arasındadır.

Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

İbradı - Maşad - Kocaoluk - Sütleğen - Elmalı - Gebesin - Söğütbeli - Sülek Yaylaları
Ulaşım: Yaylalar İbradı ilçesinin kuzeyinde bulunan ibradı - Beyşehir yolu üzerinde ve yakınındadır.

Özellikleri: Hasan dağı eteklerinde 1200-1500 m. yüksekliktedir. Taştan basit evlerin bulunduğu yayla ve çevresi ardıç, çam, köknar ve sedir ağaçları, meyve bahçeleri ile kaplıdır. Üzüm bağları ve yöresel şarabı ile meşhur olan İbradı İlçesi, eski Türk evlerinin bulunduğu ender yörelerdendir. Türkiye'nin en büyük mağaralarından olan Altınbeşik mağarasını (12 km.) ve 15 km. uzaklıkta bulunan Düdencik mağarasını görmek mümkündür.

Yaban hayatı bakımından zengin olan yörede, Yaban keçisi, keklik, tilki, tavşan, yaban domuzu ve bol miktarda ardıç kuşu bulunmaktadır.

Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Alanya - Dereköy Yaylası
Ulaşım: Alanya'nın kuzeyinde bulunan yayla köyüne 30 km.lik asfalt yolla ulaşılmaktadır.

Özellikleri: Kargı çayının aktığı vadinin güney yamaçlarında çam ağaçları meyve ve sebze bahçeleri içerisinde kurulmuştur. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan şirin köyde; kır kahveleri, bakkallar, sağlık ocağı, et yemekleri sunan lokantalar hizmet vermektedir. Günübirlik gezilere, piknik yapmaya, orman içinde yürüyüş yapmaya elverişlidir.

Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaçları yayladan sağlamak mümkündür.

Serik - Beşkonak - Altınkaya (Zerk - Selge) - Ballıbucak Köyleri, Gödre ve İkiz Yaylaları
Ulaşım: Serik ilçesinden 35 kilometrelik narenciye bahçeleri, maki ve çam ağaçları arasından geçen asfalt yolla Beşkonak nahiyesine kadar dolmuşlarla ulaşılır. Beşkonak Altınkaya (Selge-Zerk Antik Kenti) köyüne, Köprülü Kanyon Milli Parkı içerisinden geçen 10 kilometrelik stabilize yolla ulaşmak mümkündür. Altınkaya, Ballıbucak köy yolunun 3. Kilometresinden batıya (sola) dönülerek 3 km. patika yolla İkiz aylasına ulaşılır.

Özellikleri: Antalya'nın kuzey-kuzeydoğusunda Kuyucak dağı eteklerinde bulunan yaylalar, 1. 600-1. 900 m. yüksekliktedir. Maki, çam, köknar, ardıç, sedir ormanları ile içice bulunan yaylalarda hiçbir altyapı bulunmamaktadır. Yakınında bulunan köy halkının hayvanlarını otlattığı ve yayla olarak kullandığı İkiz yaylasına kara ulaşımı yoktur.

Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.